Hevosille heinää Keski-Pohjanmaalta

31.03.2021

Maatalousyhtymä Korpiaho tuottaa sivutoimisesti heinää sukutilallaan Perhossa. Veljekset Teemu ja Marko Korpiaho aloittivat 2004 pikkupaaleilla ja nyt heillä on pyöröpaali korjuuketju, jolla ehtii urakoida myös muille tiloille. Talvisin veljekset tekevät myös aurausurakointia. Viljelyssä on noin 60 ha peltoa ja suurin osa tuotetusta sadosta menee sopimusasiakkaille Pietarsaareen ja Kokkolaan ratsuhevosille.

”Ei ole helppoa, kuin heinän teko”, toteaa Teemu Korpiaho. Asiakkaat ovat tietoisia, millaista heinää hevosille halutaan. Etenkin islanninhevosille toivotaan matalasokerista heinää ja vähemmän liikuntaa saaville harrastehevosille toivotaan myös matalampaa raakavalkuaisarvoa. Korpiahojen heinästä on aina saatavilla kattavat rehuanalyysit. He hyödyntävät myös kosteusmittaria korjuun aikana.

Hevosen heinän laatuvaatimuksiin pyritään vastaamaan pitämällä huolta peltojen kasvukunnosta ja uusimalla nurmet 5–6 vuoden välein. Uusimisen yhteydessä peltoja myös kalkitaan. Nurmi perustetaan vihantaviljaan, joka menee nautojen ruokintaan. Nurmiseos sekoitetaan itse betonimyllyssä. Seos koostuu timoteistä (75 %) ja nurminadasta (25 %). Seoksessa käytetään uusimpi lajikkeita. Nurmet täydennyskylvetään joka kevät timoteillä ja siemenmääränä käytetään kymmentä kiloa hehtaarille. Täydennyskylvö tehdään kuusi metriä leveällä nurmen kylvöön tarkoitetulla kylvökoneella. Kylvökone haraa kasvuston kylvön yhteydessä, joka poistaa kuloheinää ja näin varmistetaan nurmelle hyvät kasvuedellytykset. Tarvittaessa rikkakasveja torjutaan kemiallisesti. Pellot lannoitetaan kasvien tarpeiden mukaan. Tila vastaanottaisi mielellään myös karjanlantaa, mutta toistaiseksi peltojen syrjäisen sijainnin vuoksi karjanlantaa ei ole tarjottu.

Korjuuajankohta määritetään kasvustoa ja sääennustetta seuraamalla, pelloilta korjataan kaksi satoa. Myös toinen sato säilöheinää myydään hevosen heinäksi. ”Osa asiakkaista tykkää enemmän toisen sadon säilöheinästä korkeamman kosteuspitoisuuden vuoksi”, kertoo Teemu Korpiaho. Viime kesän satoa heikensi pelloilla jääpolte huonon lumipeitteen seuraamuksena.

Sopimustuotannon lisäksi myynti tapahtuu pääosin Facebookin ja Maatalousyhtymä Korpiahon nettisivujen kautta. Hallaa laadukkaan heinän myynnille tekevät satunnaiset heinäkauppiaat. Maatalousyhtymä Korpiaho antaakin takuun omalle heinälleen. ”Koska heinä on eloperäistä ainetta, voi sen säilönnällisessä laadussa olla vaihtelua. Käytännössä huonon paalin tilalle saa uuden tai osittain pilaantunut paali hyvitetään seuraavan toimituksen yhteydessä”, kertoo Teemu Korpiaho.

www.heinaa.net

 

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.