Hyvien puintipoutien ansiosta puinnit ovat edenneet nopeasti Keski-Pohjanmaalla.

31.08.2021

Kasvukausikatsaus 30.8.2021

Poikkeuksellinen kasvukausi lähenee loppuaan. Hyvien puintipoutien saapuessa, puinnit ovat edenneet muutamien viime päivien aikana nopeasti ja onkin vaikeaa arvioida, paljonko vilja-alasta on nyt puituna, ehkä puolet. Perunatiloilla annetaan vielä sadon kehittyä, vain kesäperunaa on nostettu.

Viljojen satovaihtelut ovat olleet suuria. Huonoimpia kasvustoja ei edes puitu ja parhaat kasvustot ovat hyviä. Keskimäärin viljasato jää tyydyttäväksi niin määrän kuin laadunkin suhteen. Osassa kasvustoja on havaittu tähkäidäntää, mutta rehuviljaksi käytettäessä siitä ei ole merkittävää haittaa. Hyvät puintikelit mahdollistavat viljan korjuun kuivana, samoin hyvälaatuisen kuivikeoljen korjuun.

Samoihin aikoihin puintien kanssa on kylvetty syysviljoja. Kelit ovat olleen syysviljojen kylvöille suotuisia. Vaikka viime viikkoina on satanut paljon, on maa pitkän helle- ja poutajakson jäljiltä niin kuivaa, että se on pystynyt pidättämään sadevedet ja kyntösyvyydessä maa voi olla vielä pölyävän kuivaa. Haastavat kasvukaudet ovat saaneet viljelijät kiinnostumaan yhä enemmän syyskylvöisten kasvien viljelystä ja syysviljojen kylvöala on kasvamassa. Syyskylvöisillä kasveilla voidaan hajauttaa sääriskejä ja tasata työhuippuja. Syysvehnä on suosituin syysviljamme, mutta myös syysohran viljelyn kokeilijoita on kasvavassa määrin. Syysrukiin suosiota on laskenut rukiin heikko hinta, mutta nähtäväksi jää, kasvaako sen kylvöala tänä syksynä verrattuna edellisiin vuosiin.

Säilörehun kolmannen sadon korjuu on alkanut ensimmäisillä tiloilla. Satonäkymät kolmannelle sadolle ovat hyvät, mutta tulevien viikkojen sääolosuhteet tulevat ratkaisemaan sen, minkä laatuisena sato saadaan korjattua. Samaan aikaan korjataan myös viimeisiä hehtaareja toista säilörehusatoa. Toisen säilörehusadon korjuuta myöhästytetään, jos tavoitellaan energiapitoisuudeltaan heikompaa rehua esimerkiksi ummessa oleville lehmille, nuorkarjalle tai emolehmille. Toisaalta toisen sadon korjuu voi olla myöhässä, jos ensimmäinen sato on korjattu myöhästettynä. Tänä vuonna toisen sadon nurmissa, varsinkin myöhästetyissä korjuissa on esiintynyt jonkin verran juuriheinän mätänemistä. Tiheät kasvustot eivät kuivuneet kunnolla sateiden jälkeen ja kasvustot alkoivat mädätä juuresta.

Tämän kasvukauden lämpösummakertymä on samaa suuruusluokkaa kuin viimeisen 30 vuoden keskiarvo koko kasvukaudelta. Vertailun vuoksi Kokkolan Hollihaan lämpösummakertymä 27.8. oli 1 100 astetta, joka vastaa eteläisen suomen lämpösummakertymää 30 vuoden keskiarvona. Korkea lämpösummakertymä voi mahdollistaa eteläisempienkin viljelyvyöhykkeiden kasvien ja lajikkeiden tuleentumisen Keski-Pohjanmaalla. Esimerkiksi maissista odotetaan niin määrällisesti kuin laadullisestikin hyvää satoa.

 

Taneli Rahja
kasvintuotannon asiantuntija
p. 040 684 5111
taneli.rahja@proagria.fi

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.