Kasvutilannekatsaus Keski-Pohjanmaa 20.5.2021

20.05.2021

Kasvutilannekatsaus 20.5.2021, ProAgria Keski-Pohjanmaa

Syysviljat ja nurmet kovassa kasvussa

Niin kuin edellisessä kasvutilannekatsauksessa todettiin, niin nurmet kuin kumina ja syyskylvöiset kasvit ovat talvehtineet pääsääntöisesti hyvin alueellamme ja talvituhoja on huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna. Toukokuun alun lämpöaalto ja sateet ovat saaneet nurmet ja syysviljat kovaan kasvuun. Nurmien lannoitukset on saatu tehtyä ja nurmien rikkakasviruiskutuksia on aloitettu.

Kylvöt alkoivat vauhdilla, mutta sateet ovat keskeyttäneet kylvöjen etenemisen

Kevätviljojen kylvöt alkoivat toukokuussa vauhdilla säiden lämmetessä. Kevätvehnät on suurimmaksi osaksi kylvetty ja kauran kylvötkin ovat edenneet hyvin. Ensimmäiset kevätvehnät ovat jo oraalla. Ohran kylvöt on myös aloitettu, mutta sateet ovat keskeyttäneet kylvöt. Kevätöljykasvien kylvöt ovat vasta aivan alussa. Kevätviljojen kylvötöiden ja jo kylvettyjen peltojen kasvuston kannalta tämän hetken sateet ovat haitallisia. Pahimmin sateista kärsivillä pellon osilla vaikuttaisi olevan riski kasvutappioille. 

Myös perunan istutukset ovat edenneet hyvin ja perunasta noin puolet on istutettu. Ensimmäiset varhais- ja kesäperunan kylvöistä ovat jo taimettuneet. Sateet ovat kuitenkin keskeyttäneet myös perunan istutukset.

Sateita on kertynyt keskiarvoa enemmän ja ennusteet lupaavat vettä vielä lisää. Kokkolan Hollihaan sääaseman tietojen mukaan tänä keväänä 19.5 mennessä sadekertymä 15.4 alkaen on 67 milliä. Vertailun vuoksi vuonna 2020 vastaavana ajanjaksona sadekertymä oli 36 milliä. Tänä vuonna jo saavutettu sademäärä kertyi viime vuonna vasta neljäs heinäkuuta, eli puolitoista kuukautta myöhemmin. Vaikka viime vuosi oli poikkeuksellisen kuiva, syksyä lukuun ottamatta, ovat kevään kuivat jaksot tyypillisiä rannikolla. Sademäärissä on suurta paikallista vaihtelua, mutta toukokuusta voi tulla poikkeuksellisen sateinen.

Lisätietoja:

Taneli Rahja
kasvituotannon asiantuntija
ProAgria Keski-Pohjanmaa
040 684 5111
taneli.rahja@proagria.fi
 
 
Jouni Huhtala
Talouden ja kasvinviljelyn asiantuntija
ProAgria Keski-Pohjanmaa
040 5123 703
jouni.huhtala@proagria.fi
 
 
Jari Tikkanen
Luomutuotannon erityisasiantuntija, energia-asiantuntija
ProAgria Keski-Pohjanmaa
p. 0400 162 147
jari.tikkanen@proagria.fi
 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.