Kasvutilannekatsaus Keski-Pohjanmaa 3.5.2021

04.05.2021

Viime talvi oli suotuisa talvehtimisten suhteen, paksu lumipeite tarjosi hyvän suojan talvehtiville kasveille. Talvituhot ovat olleet vähäisiä ja niin nurmet, syysviljat kuin syysöljykasvitkin ovat talvehtineet hyvin. Syysviljoista jopa syysohrakin on talvehtinut hyvin, mikä on poikkeuksellista alueellamme.

Kevät on ollut viileä ja yöpakkasia on ollut koko huhtikuun ajan, ja yöpakkaset ovat jatkuneet aina tähän päivään saakka. Yöpakkaset ovat aiheuttaneet stressiä kasveille ja etenkin syysvehnäkasvustot ovat menneet ruskeiksi. Kasvustojen odotetaan kuitenkin toipuvan pakkasen aiheuttamista vioituksista. Terminen kasvukausi ei ole vielä alkanut ja kasvu on ollut vähäistä. Kevään viileät olosuhteet voivat kuitenkin olla jopa eduksi. Kevät on ollut tuttuun tapaan kuiva ja veden puute myöhemmin keväällä on yleistä. Alhaisen lämpötilat rajoittavat kasvien kasvua ja siten myös ennaltaehkäisevät kuivuuden haittavaikutuksia.

Poutaisesta säästä johtuen kevättöitä on päästy aloittamaan kuivimmilla ja kantavimmilla lohkoilla. Nurmien ja syysviljojen lannoitukset on aloitettu, vehnää on kylvetty ja varhaisperunaa on istutettu harson alle pieniä määriä. Myös lietteen levitykset ja kevätmuokkaukset on aloitettu. Kuivuus on kuitenkin aiheuttanut huomattavia eroa eri peltolohkojen välillä. Varjoisissa paikoissa on vielä lunta, eikä lumen määrä ole juurikaan vähentynyt viime viikkoina. Sateet sulattaisivat lumet ja tasaisivat peltolohkojen välisiä eroja.

Lämpötilat ovat nousseet hieman viime vuotta hitaammin, mutta kevät on kuitenkin keskimääräisessä aikataulussa.

Lisätietoja:
 
Taneli Rahja
p. 040 684 5111
taneli.rahja@proagria.fi
 
Jouni Huhtala
p. 040 5123 703
jouni.huhtala@proagria.fi
 
Jari Tikkanen
p. 0400 162 147
jari.tikkanen@proagria.fi
 
Nurmet
Sari Harju
p. 040 523 4114
sari.harju@proagria.fi

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.