Keski-Pohjanmaan kasvukausikatsaus 21.9.2021

21.09.2021

ProAgria Keski-Pohjanmaan kasvukausikatsaus 21.9.2021

Sadonkorjuut ovat edenneet hyvin ja viljoista lähes kaikki on puitu. Syksyn sää on ollut normaaliin tapaan epävakaista, mutta sademäärät eivät ole olleet kovin suuria ja puintipäiviä on ollut hyvin tarjolla. Sadonkorjuu on alkanut myös perunan kohdalla ja perunan nostot ovat nyt kiivaimmillaan. Kulunut kasvukausi on ollut haastava ja se näkyy myös perunasadossa. Perunasadot vaihtelevat suuresti lohkojen ja lohkon osien välillä. Erityisesti kastelun vaikutus näkyy sadon määrässä ja laadussa. Kastelu tuotti perunalle merkittävää satovastetta myös tänäkin vuonna. Perunan satotasoa on vielä vaikeaa arvioida, koska moni viljelijä on aloittanut perunan nostot satotasoltaan heikommista kohdista ja antavat parhaiden kasvustojen vielä kasvattaa satoa. Nosto-olosuhteet ovat kuitenkin tällä hetkellä hyvät, jopa ihanteelliset. Suurin perunan laatua heikentävä tekijä vaikuttaa olevan perunarupi. Heinäkuun kuivuus ja kuumuus altistivat kasvustot perunaruvelle.

Lämpösummaa on kertynyt Kokkolan Hollihaan sääasemalla 1 200 astetta, mikä on selvästi 30 vuoden keskiarvoa enemmän. Syksyn lämpötilat eivät kuitenkaan ole olleet keskimääräisiä korkeampia, vaan ero keskiarvoon kertyi heinäkuun helteillä ja lämpimän elokuun aikana. Ensimmäiset yöpakkaset ovat saapuneet ja ovat voineet vahingoittaa pakkaselle arkoja kasveja. Esimerkiksi maissi kärsii herkästi pakkasesta ja yöpakkanen usein määrittääkin korjuuajankohdan alueellamme.
 
Syyskylvöisien kasvien kokeiluja näyttää olevan nyt selvästi enemmän kuin viime syksynä. Kylvökelit ovat olleet suotuisat syyskylvöille ja lähes kaikki syyskylvöt on jo tehty. Syysrypsi on taimettunut hyvin ja syysruis on komeasti oraalla. Syysvehnistä kaikki kylvöt eivät ole vielä orastuneet. Syyskylvöisten kasvien osuus koko peltopinta-alasta on kuitenkin Keski-Pohjanmaalla vielä vähäistä.
 
Säilörehusta kolmas sato on suurimmaksi osaksi saatu korjattua. Olosuhteet olivat pääosin suotuisat kolmannen sadon korjuulle. Syksyllä on tullut sateita, mutta myös poutajaksoja on ollut. Kolmannesta sadosta saatiin määrällisesti ja laadullisesti hyvä. Toki osalla tiloista kolmatta satoa ei ole tavoiteltu, vaan toisen sadon jälkeen lähtenyt kasvu on korjattu pois seuraavan kevään hyvän kasvuun lähdön ja rehun laadun turvaamiseksi. Kokonaisuutena säilörehua on saatu hyvin ja lähes kaikilla karjatiloilla rehua on saatu varastoon riittävästi.
 
 
Lisätietoja: Taneli Rahja
Kasvintuotannon asiantuntija
ProAgria Keski-Pohjanmaa
p. 040 684 5111
taneli.rahja@proagria.fi

 

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.