LammasWiki kokoaa alan edelläkävijätiedon verkkoon

04.11.2014

Mediatiedote 4.11.2014
ProAgria Keskusten Liitto

Lammaswiki kokoaa lammastalouden perustiedon yhteen paikkaan. Nyt tieto on netissä hajallaan ja vaikeasti löydettävissä. Lammastaloutta laajasti käsittelevä LammasWiki on tietopankki ammattilaisille ja miksei myös asiasta kiinnostuneille harrastajille ja kuluttajille. Ammattilaiset saavat wikistä käyttöönsä viimeisintä tietoa oman yritystoiminnan kehittämiseen. Kuluttajat oppivat miten lampaanlihaa tuotetaan Suomessa.

– Sisällön lähtökohtana ja pääpainona on tarjota asiantuntijatietoa lammasyrittäjänäkökulmasta eikä vain jakaa jo netissä saatavilla olevaa yleistietoa. Se on yhteisöllinen ja kaikille avoin paikka, kertoo lammastuotannon erityisasiantuntija Sari Heltelä ProAgria Etelä-Savosta. 

Ensimmäinen pelkästään lampaisiin keskittyvä itsenäinen wiki

LammasWikissä kuka tahansa voi lisätä tekstiä ja kuvia sekä muokata muiden kirjoittajien tuottamia aineistoja. LammasWikistä on rakenteilla ammattimaisen lammastiedon ja kokemuksen kokoomapaikka. Eri asiantuntijat ovat kirjoittaneet sinne syksyn aikana artikkeleja.

Lampurit ja asiantuntijat pilotoineet wikin käyttöä

Suomenkielisestä Wikipediasta LammasWiki eroaa siten, että sinne on koottu aitoa ammattiasiaa. Tietoartikkelit ovat wiki-periaatteiden mukaisesti toisten käyttäjien muokattavissa.  Niitä on julkaistu jo 16 kappaletta. Artikkelien kirjoittajat ovat lammastalouden asiantuntijoita.

Tosilampurin tietolaari -hankkeen aikana lampurit ja asiantuntija ovat pilotoineet yhteisöllistä tiedon tuotantoa ja kommentointia. LammasWiki mahdollistaa nykyaikaisen tiedon välitystavan, verkottumisen ja tiedonvaihdon lampureiden ja asiantuntijoiden välille. Wikimuotoisena tiedot päivittyvät yhteisöllisesti silloin, kun käyttäjät kommentoivat ja täydentävät tekstejä.

– Kokemukseni mukaan lampurit ovat avoimia jakamaan tietoa ja osaamistaan. Lisäksi heissä on paljon eri alojen ja kielien osaajia. Jos he lähtevät kehittämään LammasWikiä yhdessä asiantuntijoiden kanssa, voi LammasWikistä tulevaisuudessa tulla todellinen lähde lammastietoa etsivälle, kuvailee Heltelä lampureita.

Uudet kirjoittajat tervetulleita LammasWikiin

Lammaswiki sopii myös epävirallisemman tiedon lähteeksi. Tällaisia aiheita voivat olla esimerksi omalla tilalla havaitut parhaat käytännöt ja kokemukset, joista on vaikea löytää tietoa painetuista lähteistä. Asiaa avartavat valokuvat ja Youtube-videot ovat myös tervetullutta materiaalia wikiin.

LammasWiki tähtää asiantuntevaan sisältöön ja sisällön tuottamiseen. Lammaswiki ehdottaa mahdollisuutta luoda uusi artikkeli, jos sitä ei ole vielä olemassa. Se myös rohkaisee seikkailemaan tietomäärässä, runsaan artikkelienvälisen linkittelyn kautta. Kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen, mutta aineistot ovat vapaasti luettavissa ilman kirjautumista.

– Toivomme, että LammasWikiin tulisi uusia lammastaloudesta kiinnostuneita kirjoittajia. Ennen kirjoittamisen aloittamista kannattaa tutustua palvelun käyttöehtoihin, sanoo Heltelä.

Lisätietoa

LammasWiki on osoitteessa www.lammaswiki.fi

Lammaswikin kehittäminen on osa Tosilampurin tietolaari -hankkeen toimintaa, jota rahoittavat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus.

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.