Nostetta öljykasvien viljelyyn

2 min lukuaika

Uutinen

RypsiRapsi2025 etsii öljykasvien viljelyn uuteen kasvuun kestäviä keinoja.

Rypsirapsilogouutinen 0
Rypsin ja rapsin viljely on ollut Suomessa viime vuosina suurten haasteiden edessä. Laajassa käytössä olleiden peittausaineiden kielto EU:ssa ja suuret tuholaispaineet ovat luoneet epävarmuutta ja vähentäneet viljelyhalukkuutta, mikä on johtanut viljelypinta-alojen merkittävään laskuun. Öljykasvien satotaso ei myöskään ole kehittynyt toivotulla tavalla.
Rypsin ja rapsin edut viljelykierrossa ovat hyvin tiedossa, kuten myös öljykasvien tärkeys pölyttäjille ja luonnon monimuotoisuudelle. Valitettavasti nämä tekijät eivät yksin riitä palauttamaan öljykasvien suosiota. Tärkein kestävä keino öljykasvien viljelyn uuteen kasvuun on löytää tavat viljelyvarmuuden ja satotasojen nostamiseksi. Kemiallisen kasvinsuojelun rinnalle on löydettävä uusia ratkaisuja. Myös lajikkeiston uudistumista ja viljelytekniikan kehitystä tulee viedä eteenpäin. Syysöljykasvien viljelyn vakiinnuttaminen ja viljelyvarmuuden parantaminen tuovat osaltaan ratkaisuja asiaan.

RypsiRapsi 2025 - uuden vuosikymmenen viljelystrategia öljykasveille

RypsiRapsi 2025 -hankkeen tavoitteena on kehittää syys- ja kevätmuotoisten rypsin ja rapsin viljelyä Suomessa koko öljykasviketjun tehokkaalla yhteistyöllä. Kohderyhmänä ovat viljelijät, neuvonta ja teollisuus. Hanke palvelee koko Suomen öljykasvisektoria. Tärkeimpinä tavoitteina on parantaa uusin viljelyteknisin keinoin öljykasvien viljelyvarmuutta ja kannattavuutta sekä nostaa keskimääräistä satotasoa 2 000 kiloon hehtaarilta kevätöljykasveilla ja 2 500 kiloon hehtaarilta syysöljykasveilla vuoteen 2025 mennessä.
RypsiRapsi 2025 -hankkeen toteuttavat ProAgria Keskusten Liitto ja Satafood Kehittämisyhdistys ry. Lisäksi aktiivisina toimijoina hankkeessa ovat Avena Nordic Grain Oy, Viljelijän Berner Oy, Nylands Svenska Lantbrukssällskap rf, Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. Hankkeen rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Lisäksi hanketta rahoittavat Niemi-säätiö ja Kylvösiemensäätiö.

Osallistu ja ehdota aiheita koetoimintaan!

Hankkeessa toteutetaan käytännön ratkaisuja esille tuova koe- ja havaintokoetoiminta, johon kaikilla viljelijöillä on mahdollisuus esittää ideoita testattavista aiheista. Mukaan voi myös ilmoittautua oman havaintokokeen järjestäjänä. Koe- ja havaintokoetoiminnasta viestitään kesän mittaan sosiaalisen median kanavissa sekä hankkeelle avattavilla verkkosivuilla. Tilanteen salliessa toimintaan tutustutaan pellonpiennartapahtumissa.
Hankkeen puitteissa tuodaan esille onnistuneita ratkaisuja öljykasvien viljelytekniikasta meillä ja muualla. Hankkeessa järjestetään tapahtumia ja koulutuksia, tehdään selvityksiä öljykasvien viljelyn menestysresepteistä ja tiedotetaan aktiivisesti öljykasvien ympärillä tapahtuvasta koetoiminnasta ja tuloksista sekä kasvukauden kulusta ja havainnoista rypsi- ja rapsikasvustoissa.
rypsirapsi.fi aukeaa lähiaikoina!
Lisätietoja:
Sari Peltonen, ProAgria Keskusten Liitto
sari.peltonen@proagria.fi, puh. 050 341 4406
Fanni Heinonen, Avena Nordic Grain Oy
fanni.heinonen@avena.fi, puh. 044 509 0491
Max Schulman, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
max.schulman@mtk.fi, puh. 040 825 2112
Jukka Saarinen, Satafood Kehittämisyhdistys ry
jukka.saarinen@satafood.net, puh. 040 555 3683