Peltokasvilajikkeet 2018 -kirja on ilmestynyt - Kasvilajikkeiden valinnalla onnistumisia ja riskit pienemmiksi

22.03.2018

Viljelysuunnittelun avuksi on ilmestynyt Peltokasvilajikkeet 2018 -kirja, jossa on uusimmat tiedot maassamme viljeltävien peltokasvien lajikeominaisuuksista ja keskeisistä viljelyteknisistä erityispiirteistä. 

Kirjan avulla voi vertailla eri viljelykasvien ja lajikkeiden soveltuvuutta tilan tarpeisiin ja optimoida näin sadon määrää ja laatua sekä pienentää viljelyn riskejä. Käytännön läheinen tieto auttaa valitsemaan tilan olosuhteisiin viljelyvarmimmat ja laatuominaisuuksiltaan eri käyttötarkoituksiin sopivimmat lajikkeet.

Viljelynsuunnittelu tarkentuu lajiketuntemuksella

- Lajike ja sen kylvösiemen on merkittävä viljelyn tuotantopanos, joka määrää jo ensi hetkistä alkaen viljelyn onnistumisen. Yhä yleisimmin esiintyviä sääriskejä voidaan pienentää viljelyssä monipuolistamalla viljelykasvivalikoimaa, mutta myös ottamalla viljelyyn erityyppisiä lajikkeita saman kasvilajin sisällä. Valitsemalla viljelyyn kasvuajaltaan erilaisia lajikkeita pienennetään yksittäisen sääilmiön aiheuttamaa haittaa ja toisaalta lisätään myös aikaikkunaa viljelytoimenpiteille, kun kaikki kasvustot eivät ole yhtä aikaa kriittisissä kehitysvaiheissa tai valmistu yhtä aikaa korjuukuntoon, sanoo ProAgria Keskusten Liiton johtava asiantuntija Sari Peltonen.

Monipuolinen sisältö

Peltokasvilajikkeet 2018 -kirjaan on koottu maassamme viljeltävien viljojen, palko-, öljy- ja nurmikasvien, perunan ja sokerijuurikkaan lajikkeiden ominaisuudet, sadon määrät ja laadut sekä keskeiset viljelytekniset erityispiirteet. Kirja perustuu pääosin vuosien 2010–2017 virallisten lajikekokeiden tuloksiin. Lisäksi julkaisussa käsitellään lajikekoetoimintaa, kylvösiemenen sertifiointia, valintaa ja määrän laskemista. 

Tieto lajikkeiden ominaisuuksista suomalaisessa viljely-ympäristössä perustuu lajikekoetoimintaan, jota toteutetaan eri pelto-olosuhteissa ja viljelyvyöhykkeillä mahdollisimman kattavan tiedon saamiseksi. Lajikkeen viljely-, sadontuotto- ja laatuominaisuuksien tunteminen on tärkeää viljelyn kehittämiseksi ja riskien hallitsemiseksi.

Kirjan tekniset tiedot

Julkaisun koko on 17 x 24,5 cm ja laajuus 96 sivua, nelivärikuvitettu. Tieto tuottamaan 144. ISBN 978-951-808-274-6. Kirjastoluokka 67.3. Käytännön Maamies -lehden kestotilaajat saavat kirjan tilaajaetuna lehden nro 3 liitteenä.

Julkaisuja voi ostaa kirjakaupoista ja kustantajalta ProAgria Keskusten Liitosta: www.proagriaverkkokauppa.fi, myynti@proagria.fi tai puh. 020 747 2485. Kirjan hinta kustantajalta tilattaessa on 32,90 €. Teos on saatavana myös sähkökirjana, ISBN 978-951-808-275-3, www.proagriaverkkokauppa.fi  tai  www.ellibs.fi

Tilaa kirja ProAgrian verkkokaupasta. 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.