ProAgria Keski-Pohjanmaa ry:n ja Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten vuosikokous Kokkolassa 25.11.2021

26.11.2021

ProAgria Keski-Pohjanmaa ry:n ja Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten vuosikokous Kokkolassa 25.11.2021

Maallemuuttajan mietteitä maataloudesta ja maaseudusta

Urheilupersoona ja maallemuuttaja Kaj Kunnaksen äiti, Suomen kuudes naiseläinlääkäri, ohjeisti 1960-luvulla poikaansa kunnioittamaan ruuantuottajia:  – Kaitsu, muista että maanviljelijät ovat Suomen selkäranka. Kaj Kunnas totesi, että ilman ruokaa emme pärjää, mutta pärjäämme ilman olympialaisia, MM-lätkää ja formuloita. Kaikkia ihmisiä yhdistää nälkä, syömistä tarvitaan kaikille ja kaikkialla. Olympiakaupunki Tokio oli kisojen ajan tyhjä ja betoninen, ihmisiä ei näkynyt, luontoa ei näkynyt. – Mietin millainen maailmankuva syntyy tokiolaiselle lapselle, joka ei vihreää kotikaupungissaan juuri näe. Missä siis haluaisin itse olla, jos voisin valita. Maalla tietysti, tiivisti Kaj Kunnas.

Erotu ja ole rohkea

Maatalous muuttuu ja maaseutu muuttuu. Menestyminen muutoksessa vaatii rohkeutta. Kaj Kunnaksen sukutilalla Katteluksessa oli aikanaan lehmiä, niiden jälkeen sikoja ja viljaa, nyt siellä kasvatetaan rapuja. Rohkeutta on nähdä asiat toisin ja laittaa toimeksi. Myönteisellä asenteella pääsee pitkälle.

Jos mitään ei muuta, mikään ei muutu

Kaj Kunnas otti esiin muutoksen vaikeuden, on muututtava ennen  kuin on pakko muuttua. Muutos vaatii tekemistä, vaikka sen digiloikan. Kesäasukkaista on tullut ympärivuotisia asukkaita etätöineen, kun työtä voi tehdä aikaan ja paikkaan sitomatta. Muutoksessa ratkaisukeskeisyys ja myönteisyys kantavat pitkälle. Onnistumme yhdessä -sanonta kuvaa hyvin ratkaisukeskeisyyden vaatimia asioita: yhdessä tekemistä, sinnikkyyttä ja samaan suuntaan etenemistä.

ProAgrian vuosikokouksessa maallemuuttaja Kaj Kunnas totesi, että onnistumme yhdessä -sanonta kuvaa hyvin ratkaisukeskeisyyden vaatimia asioita: yhdessä tekemistä, sinnikkyyttä ja samaan suuntaan etenemistä.  Kuva: Jouni Ingalsuo

Millä eväillä, kysyi ProAgria Keski-Pohjanmaan hallituksen puheenjohtaja Tapani Orjala avauspuheessaan. – Toivottavasti kotimaisilla, maailman puhtaimmilla eväillä. Tuorein ruokauutinen kertoi, että suomalaisesta lihasta tehty pihvi on valittu maailman parhaimmaksi. Kotimainen ruoka ja sen tuottajat arvonsa ansaitsevat. – Ammattitaitoista, kovaa ja vastuullista työtä me ruokaturvan eteen teemme, totesi Orjala.

Henkilövalinnat

ProAgrian hallitukseen kaudeksi 2022-2024 valittiin uusina jäseninä Virpi Paavola ja varalle Päivi Kaustinen Kaustiselta, Tiia Saarela Vetelistä ja varalle Elina Rahkola Ullavasta, Pekka Liedes Halsualta ja varalle halsualainen Jyrki Mastokangas sekä kannuslaiset Antti Huhtala ja varalle Mika Kokkonen. Paikkansa uusivat Lauri Juntunen, varalla Marjo-Riitta Pajala Kälviältä sekä Piia-Maria Rautiainen, varalla Ulla Potila Toholammilta.  

Maa- ja kotitalousnaisten johtokuntaan valittiin uutena  varajäsenenä Anu Saariaho Lohtajalta. Johtokunnassa jatkavat reisjärviset Minna Aho Reisjärveltä ja varalla Kirsi Halonen sekä kälviäläinen Marjo-Riitta Pajala ja varalle Kaija Polso Toholammilta.

Huomioinnit

Tasavallan presidentin v. 2020 myöntämän Suomen Leijonan ansioristin sai Juha Yli-Korpela Kannuksesta.  Tarja Huopana Perhosta ja Sakari Lätti Lohtajalta huomioitiin Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla kultaristein. Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin saivat Anni Lätti Lohtajalta sekä Ritva Karri ja Saila Sulonen Kokkolasta.

ProAgria Keskusten Liiton myöntämä hopeinen järjestömerkki annettiin kaustislaiselle Kari Raumalle.

Luonnonvarakeskuksen myöntämällä kannattavuuskirjanpitopalkinnolla 25-vuotisesta kirjanpidosta palkittiin Mailis ja Heikki Tastula sekä Timo Tastula Kaustiselta,  10-vuotisesta kirjapidosta palkittiin  Antti ja Jussi Hannula Sievistä, Virpi ja Petri Paavola Kaustiselta sekä Sanna ja Jari Tikkanen Kälviältä. Viisivuotisesta kirjanpidosta huomioitiin Susanna ja Petri Tuikka Lestijärveltä sekä Mty Mullinmallin Jyrki Halonen, Kimmo Mustikkaniemi ja Sakari Pesola Reisjärveltä.

ProAgrian vuosikokouksessa palkitut Saila Sulonen (vas.), Seija Luikku, Tarja Huopana, Juha Yli-Korpela, Sakari Lätti, Anni Lätti, Tanja Yli-Tokola ja Ritva Karri.  Kuva: Jouni Ingalsuo

Pitkäaikaiset tuotosseurantatilat

Luikun maatalousyhtymän Äijälän tila Lohtajalta palkittiin 75 vuotta tuotosseurannassa yhtäjaksoisesti mukana olleena maitotilana. Pasi Virkkala Vetelistä palkittiin 50-vuotisesta tuotosseurannasta. Mikko Pollari ja Sari Isosaari-Pollari Toholammilta, Hannu Siipola Kalajoelta sekä Ilpo ja Tiina Wennström Toholammilta palkittiin 25-vuotisesta tuotosseurannassa mukana olosta.

Parhaat karjat

Suomessa on kolme tuotosseurantatilaa, joilla keskimääräinen energiakorjattu maitotuotos (EKM) ylittää 14 000 kilon rajan. Maidontuotannon osaaminen on näillä tiloilla huippuluokkaa ja tulokset korkeita myös kansainvälisesti vertailtuna. Keski-Pohjanmaan parhaimmasta karjasta ja Suomen kolmanneksi parhaasta EKM-tuotoksesta palkittiin Markku ja Sanna Rajala Reisjärveltä, toiseksi paras karja oli Aleksi, Hannele ja Janne sekä Teppo Isohannilla Kannuksessa. Kolmanneksi parhaasta karjasta palkittiin Antti, Erkki, Hannu ja Mika Rekilä Lohtajalta.

Vuoden maa- ja kotitalousnaisena huomioitiin Anni Lätti Lohtajalta. Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten Vuoden Maisemateko 2021 palkinto myönnettiin kannuslaiselle Tanja Yli-Tokolalle, jonka sosiaalisen median Pieniä ekologisia tekoja -yhteisö on kannustanut eri ikäisiä luontohavainnointiin ja pieniin ympäristötekoihin.

 

Lisätietoja:
Johtaja Ritva-Liisa Nisula
p. 040 5849 550

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.