ProAgria Keski-Pohjanmaa ry:n ja Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten vuosikokous 4.12.2020

04.12.2020

Europarlamettiterveiset Elsi Kataiselta

Europarlanentaarikko Elsi Katainen (Kesk.) toi terveisiä ProAgria Keski-Pohjanmaan vuosikokoukseen Brysselistä ja EUn parlamentin yhteisen maatalouspolitiikan tilanteesta. Keski-Pohjanmaan maaseutu ja maaseutuelinkeinojen harjoittaja ei ole häviämässä maatalouspoliittisten päätösten ja Brysselissä käytyjen vääntöjen seurauksena, totesi Katainen. EUn yhteisen maatalouspolitiikkauudistuksen kolmikantaneuvottelut on aloitettu parlamentin, neuvoston ja komission välillä. Valmista pitäisi olla ensi kesään mennessä. Sen jälkeen jäsenmaille jää vuosi aikaa tehdä oma maaseutusuunnitelma komissiolle. Huolta ja epävarmuutta neuvotteluihin on tuonut ilmastokomissaari Frans Timmermansin vihjailut mahdollisesta CAP-ehdotuksen takaisin vetämisestä, mikäli maatalouspolitiikan uudistus ei ole riittävän vihreä. – Onneksi komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on selkeästi ilmaissut, ettei komissio aio vetää lakiesitystä maatalouspolitiikasta takaisin, kertoi Elsi Katainen. Kataisen mukaan maatalouspolitiikan ytimessä on oltava ruuantuotanto: ilmastonmuutos on totta ja sitä on torjuttava, ja maatalous ja metsämme tarjoaa siihen ratkaisuja, ilmastosyyllisyyttä siihen on turha kytkeä.

Elsi Kataisen mukaan Suomen erityisoloja koskevissa neuvotteluissa saatiin meille tärkeät linjaukset turvepeltojen suojeluvaatimusten ja paljaan maan kiellon osalta lievennettyä. Jatkossakin viljely turvemailla on mahdollista. Paljaan maan kieltoon saatiin joustoa niin, että syyskyntöjen pitäisi jatkossakin  onnistua. Nautojen korvamerkintöihin liittyvät sanktiot eivät todennäköisesti ulottu jatkossa peltotukiin. – Nämä olivat meille suomalaisille viljelijöille hyviä asioita ja voittoja. Tärkeää on myös se, että koko järjestelmä siirtyy tulosperusteiseksi ja aktiiviviljelijän osuutta vahvistavaksi, kertoi Katainen.

Parlamentin esityksessä nuorten viljelijöiden osuutta suorista tuista nostettiin 4 prosenttiin. Lisäksi parlamentin kannassa on edistetty neuvontajärjestöjen toimintaa. – Kun siirrytään uuteen ympäristötoimiltaan aktiivisempaan malliin, on neuvontajärjestöllä aktiivisempi rooli yhdessä viljelijöiden kanssa löytää tilatasolle yksilöllisesti toimivat ratkaisut, totesi Katainen.

Suomen maatalousrahoitus nousee tulevalla rahoituskaudella noin 6 prosenttia, lisäksi tulevat elvytysrahat seuraavaksi kahdeksi vuodeksi. Suomi valitsi rahoitusneuvotteluissa kiristysruuvikseen maaseudun kehittämisen rahat. Ruotsi, Tanska, Hollanti ja Itävalta valitsivat neuvotteluvaltikseen jäsenmaksupalautukset. – Suomen hallitus arvostaa maataloutta ja maaseudun elinvoiman on sille tärkeää, muistutti Elsi Katainen. Koronakriisi on näyttänyt sen, miten tärkeässä roolissa maatalous ja ruokaturva on huoltovarmuudenkin näkökulmasta.

Poikkeusoloissa poikkeuskäytännöt

ProAgria Keski-Pohjanmaan kokousti poikkeusolosuhteissa sekä läsnä ollen Kokkolassa että etäyhteydellä. – Poikkeuksellisen vuoden päätteeksi poikkeuksellinen kokous, sillä suurin osa osallistujista seuraa kokousta kotisohviltaan, totesi ProAgria Keski-Pohjanmaan hallituksen puheenjohtaja Tapani Orjala avauspuheessaan. – Olemme maatalousalan ammattilaisina ja asiantuntijoina ratkaisujen tarjoajia moneen ongelmaan, pyöritämme yrityksiä työllistäen suoraan ja välillisesti. Lisäksi pidämme maaseutua asuttuna ja elinvoimaisena, muistutti Orjala neuvontajärjestön ja maataloustuottajien merkityksestä.

Jyrki Halosen muotokuva paljastettiin

Vuosikokouksessa paljastettiin ProAgria Keski-Pohjanmaan puheenjohtajana vuodet 2014-2019 toimineen Jyrki Halosen muotokuva. Valokuvaaja Anne Yrjänä luonnehti Halosta helpoksi ja persoonalliseksi kuvattavaksi. – Onnistunut kuva saa minut kuvaajana leijumaan: se on tässä! Halusin, että muotokuvasta välittyy arvovaltaisuus ja huumorinpilke, kertoi Anne Yrjänä. Jyrki Halonen sanoi kiitospuheessaan, että valokuvattavana olo kävi työstä, mutta oli antoisaa, varsinkin kun lopputulema on niinkin oman näköinen kuin nyt paljastettu muotokuva.

Henkilövalinnat

ProAgrian hallitukseen kaudeksi 2021-2023 valittiin uusina jäseninä Veikko Jokitalo ja varalle Jenika Kovanen Sievistä. Paikkansa uusivat Merja Himanka, varalla Sanna Pernu Himangalta sekä Riitta Huhtala, varalla Leila Niemelä Kokkolasta.  

Maa- ja kotitalousnaisten johtokuntaan uutena jäsenenä valittiin Riikka Rekilä Lohtajalta. Varajäsenenä jatkaa Anni Lätti Lohtajalta. Johtokunnassa jatkavat Anu Karhukorpi Halsualta ja varalla Karoliina Tunkkari Vetelistä. Jonna Korkiakangas-Sahipakka ja varalla Tarja Huopana Perhosta uusivat paikkansa.

Huomioinnit

ProAgria Keskusten Liiton myöntämät kultaset järjestömerkit saivat Jyrki Halonen Reisjärveltä, Lauri Juntunen  Kälviältä ja Raija Virta Himangalta. Hopeisella järjestömerkillä huomioitiin Mika Jouppila Kaustiselta. Luonnonvarakeskuksen myöntämällä kannattavuuskirjanpitopalkinnolla 10-vuotisesta kirjapidosta palkittiin  Sirkku ja Pentti Koskela Lohtajalta. Viisivuotisesta kirjanpidosta huomioitiin Irina ja Veikko Jokitalo Sievistä sekä Elina ja Sami Finnilä Vetelistä.

Kalajokisten Asta ja Tomi Myllylän, kannuslaisen Mty Isohannin, kaustislaisen Petri Peltolan ja veteliläisen Tiia ja Arto Tunkkarin tilat huomioitiin 100 vuotta tuotosseurannassa yhtäjaksoisesti mukana olleina maitotiloina. Huomionosoituksen saivat myös 75 vuotta tuotosseurannassa olleet Päivi ja Pekka Nuorala Kalajoelta sekä Tarja ja Osmo Jokitalo Sievistä. Ilkka Riippa Kannuksesta sekä Marjo-Riitta ja Markku Pajala Kälviältä saivat kunniakirjat yhtäjaksoisessa tuotosseurannassa 50 vuotta mukana olleina maitotiloina. Sakari ja Sauli Rekilä Mty Kannuksesta, Mty Sami, Tarja ja Vesa Rauma Vetelistä, Mari ja Tomi Saari Kalajoelta, Mty Vehkaoja Toholammilta, Pekka ja Simo Harju Sievistä sekä Miia ja Keijo Hyyppä Himangalta palkittiin 25-vuotisesta tuotosseurannasta.

Keski-Pohjanmaan Parhaat karjat energiakorjatun maitotuotoksen perusteella  vuonna 2019 olivat  Sanna ja Markku Rajalalla Reisjärveltä, Esko, Petri ja Sonja Pulkkisella Vetelistä sekä Mika Rekilällä (Rekilä mty) Kokkolasta.

Vuoden maa- ja kotitalousnaisena huomioitiin Helena Saarenpää Himangan Hillilän Maa- ja kotitalousnaisista. Elämäntyöpalkinnolla pitkäaikaisesta toiminnasta maa- ja kotitalousnaisten järjestössä huomioitiin Raili Myllylä Pitkäsenkylän Maa- ja kotitalousnaisista Kalajoelta.

Keski-Pohjanmaan Vuoden Maisematekona palkittiin Raija Heikkilä Kalajoelta merenrantaniityn hoitoon liittyvästä pitkäjänteisestä ja merkittävästä työstä.

 

Lisätietoja

Johtaja Ritva-Liisa Nisula

p. 040 5849 550

ritva-liisa.nisula@proagria.fi

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.