Säilörehusato määrältään ja laadultaan hyvä

17.06.2021

MEDIATIEDOTE 17.6.2021

Säilörehusato määrältään ja laadultaan hyvä

ProAgria Keski-Pojanmaan asiantuntijat muistuttavat, että kannattava kotieläintuotanto pohjautuu onnistuneeseen nurmirehutuotantoon. Maakunnan nurmikasvustot ovat olleet hyviä ja tiheitä. Osa nurmen pääsadosta on jo korjattu ja loppuja vielä korjataan. – Nurmet ovat saaneet hyvin lämpöä ja vettä, joten satomäärät vaikuttavat runsailta. Paikoin ykkössato on kasvanut jo 80 cm tietämiin ja massaa on tulossa yli 30 000 tuorerehukiloa hehtaarilta. Kannattaa varmistaa, että muovit ja säilöntäaineet riittävät, kertoo yritysjohtamisen erityisasiantuntija Liisa Koskela. Kun sää lämpenee, tekee nurmi uuden kasvupyrähdyksen. – Nurmen sulavuus laskee ja rehun kuituisuus nousee rehun vanhetessa. Rehu on kosteaa, joten säilöntäaineeksi suositellaan happosäilöntää ja sängen pituudeksi on syytä jäädä yli 10 cm, muistuttaa kasvintuotannon asiantuntija Tero Åvist.

Sadon määrää ja korjuuaikaa arvioidaan sekä kasvuston pituuden ja tiheyden että korjuuaika- ja raaka-ainenäytteiden perusteella. – Nurmen oikea korjuuaika, korjuumenettelyt ja -kelit sekä kasvivalikoima ja säilönnän onnistuminen vaikuttavat siihen, mitä laatua siiloihin ja ruokintapöydälle lopulta saadaan, sanoo tuotantotalouden asiantuntija Hanna Mäki-Asiala. Mikäli korjuuta joudutaan tekemään kosteammissa oloissa, on rehun säilönnässä oltava erityisen huolellinen. – Rehuarvot säilyvät parhaiten, kun rehumassa saadaan ripeästi ja hygieenisesti hapettomaan tilaan ja pH:n lasku optimitasoon on nopea, toteaa Åvist. Säilöntäaineiden menekin oikea määrä on hyvä varmistaa, jotta hyvä säilyvyys ei jää siitä kiinni.

Tarkemmat ruokinnalliset ja laadulliset arvot selviävät syyskauden rehunäytteistä, joita maidontuotannon erityisasiantuntija Sinikka Kreus kannustaa ottamaan runsaasti. Kannattaa muistaa myös kattavat kivennäis- ja hivenainenäytteiden otot, jotta kotoisten rehujen ruokinnalliset arvot olisivat tarkasti tiedossa talviruokinnan suunnittelun alkaessa. – Näin rehustuksessa päästään karjan kannalta parhaiten optimaaliseen tulokseen ja tuotannon kustannukset pysyvät kurissa, jatkaa Kreus.

11.- 12.6.2021 tehdyn otannan perusteella Keski-Pohjanmaan säilörehunurmien rehuarvot

Lisätietoja

Liisa Koskela, p. 050 5120 615

Sinikka Kreus, p. 044 5263 059

Hanna Mäki-Asiala, p. 0400 974 165

Tero Åvist, p. 041 7310 398

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.