Tilojen välisestä kaupasta hyötyvät molemmat osapuolet

15.10.2015

Mediatiedote 15.10.2015
ProAgria Keskusten Liitto

 

Tilojen välinen rehukauppa on ostajaa ja myyjää hyödyttävä kaupanteon muoto. Se on yksi keino maatilojen tämän hetkisten kannattavuusongelmien helpottamiseksi. Tilojen välinen rehukauppa palvelee erityisesti myös luomuvalkuaisrehujen saatavuuden parantamiseksi, ostajien ja myyjien kohtaamispaikkana. Tilat saavat molemminpuolista hyötyä siitä, kun rehu voidaan toimittaa ilman välikäsiä lähelle.

Kohonneet kustannukset ovat lisänneet kiinnostusta tilojen väliseen rehukauppaan viime vuosina. ”Kustannusten nousun lisäksi tänä vuonna myöhäinen kasvukausi on vaikeuttanut kasvitiloilla sadontuottoa ja kannattavaan tulokseen pääsemistä. Pitkälle venyneen sadonkorjuun takia puintikosteudet ovat olleet korkeita, jopa 35 %. Jos rehuviljan sai myytyä kotieläintilalle tuoresäilöntään, kuivauskulut jäivät kustannuseränä kokonaan pois. Tämä tarkoittaa säästönä noin 150 euroa hehtaarilta,” kertoo palveluryhmäpäällikkö Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta.

Nykyisin suurin osa tilojen välisestä kaupasta tehdään satunnaisesti puskaradion perusteella. ”Tilojen välisen rehukaupan soisi kuitenkin lisääntyvän sen monien etujen takia. Farmarin Pörssissä voi haarukoida rehukaupan tarjontaa valitsemallaan etäisyydellä omasta tilakeskuksesta. Erityisesti luomuvalkuaisrehun saatavuudessa on pitkään ollut ongelmia, ja Farmarin Pörssi vastaakin nyt erityisesti tähän tarpeeseen,” toteaa Peltonen

Seuraa rehujen markkinahintoja ja tee kauppoja

Uudistunut Farmarin Pörssi on tilojen välinen kauppapaikka vilja- ja kotieläintiloille. Palvelussa on sekä rehujen että pellon välitykseen liittyvät osiot, mitkä auttavat ostajia sekä myyjiä löytämään toisensa ja vertaamaan hintoja. Lisäksi Farmarin pörssiin on koottu kattavat ohjeet ja menettelytavat erilaisten sopimusten tekoon. Saatavilla on valmiita täytettäviä sopimuspohjia, laskutusohjeet ja vinkkejä hinnan arvioimiseen.

”Kirjallinen sopimus tuo varmuutta kummallekin osapuolelle. Kauppasopimuksesta käy ilmi esimerkiksi viljaerän määrä, laatu, yksikköhinta, toimitusajankohta, maksuaikataulu sekä päiväys ja osapuolten allekirjoitukset. Farmarin Pörssistä saa valmiit sopimuspohjat käyttöön,” sanoo Peltonen.

Ilmoituksen jättäminen maksutonta

Tekemällä myynti- tai ostoilmoituksen voi testata, millaisen hinnan saa tuotteista tilakaupassa ja mikä on hintataso. ”ProAgrian asiantuntijat käyttävät Farmarin Pörssiä osana asiantuntijatyötä. Jos esimerkiksi kotieläintilan ruokinnan asiantuntija huomaa ruokintasuunnitelmaa tehdessä rehunkäytön täydennystarpeita, voidaan laittaa ostoilmoitus Farmarin Pörssiin tai katsoa onko sopivaa rehuerää tarjolla.  Kasvintuotannon asiantuntijat puolestaan auttavat viljelijää löytämään yli tarpeen olevalle rehuviljalle tai nurmirehulle ostaja. Farmarin Pörssiin kirjautuminen onnistuu nyt myös WebWisu-ohjelman etusivulta,” muistuttaa Peltonen.

Lisätietoa

Sari Peltonen, palveluryhmäpäällikkö, ProAgria Keskusten Liitto, sari.peltonen@proagria.fi, 020 747 2477
www.farmarinporssi.fi

Jaa

Artikkelit

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.