Luomumaidontuotantoa Pohjoismaissa

2 min lukuaika

Luomublogi

Luomumaidontuotanto on kovassa nosteessa Ruotsissa ja Tanskassa. Näissä maissa markkinat ovat kehittyneet suotuisasti.

Maito tulosseminaari istock

Huhtikuun lopulla pidettiin Ruotsin Upsalassa ensimmäinen Pohjoismainen luomumaitoseminaari. Seminaarin tavoitteena oli paneutua eri maiden tuotannon eroihin ja yhtäläisyyksiin sekä luoda pohjaa maiden väliselle yhteistoiminnalle ja tiedonjaolle. Seminaariin kokoontui kolmisenkymmentä luomumaitoalan toimijaa eri maista.

Luomumaidontuotanto on kovassa nosteessa Ruotsissa ja Tanskassa. Näissä maissa markkinat ovat kehittyneet suotuisasti, luomumaidon hinta on hyvä ja useita tiloja on siirtymässä luomumaidontuotantoon. Suomessa ja Norjassa kehitys on tällä hetkellä enemmän pysähdyksissä ja odotetaan markkinoiden kasvua ennen kuin uusille luomumaidontuottajille löytyy sijaa.

Suomalainen luomumaidontuotanto poikkeaa muista maista merkittävästi siinä, että luomusoijan käyttö on meillä erittäin vähäistä. Muissa Pohjoismaissa soijan osuus väkirehuruokinnasta on huomattava ja se nähdäänkin tietyllä tapaa eettiseksi ongelmaksi, koska soija soveltuisi suoraan myös ihmisravinnoksi. Lisäksi soija on aina tuontitavaraa. Tässä olisikin käyttämätön myyntivaltti suomalaiselle luomumaidolle.

Seminaarin aikana kävi selväksi, että vaikka olosuhteet voivat olla hyvinkin erilaiset eri alueiden välillä, ovat suurimmat haasteet kuitenkin pitkälti samankaltaiset. Kaikissa Pohjoismaissa nähdään yhdeksi tärkeimmistä kehittämiskohteista karkearehun laatu. Kannattavan luomumaidontuotannon ja rehuomavaraisuuden pohjana on aina hyvälaatuinen, valkuais- ja energiapitoinen säilörehu ja laidun. Seminaarissa kuultiin esitelmä siitä, miten tanskalaiset ovat saaneet tehostettua laidunten hyväksikäyttöä ja miten tuloksia voitaisiin soveltaa muissa maissa. Seuraavassa seminaarissa, joka pidetään Norjassa loppukesällä 2017, keskitytään säilörehun laadun ja omavaraisen ruokinnan kehittämisideoihin.

Tarkemmin seminaarin sisällöstä voit lukea oheisista liitteistä.

Pirkko Tuominen, ProAgria Pohjois-Savo