Lepo on tärkeä osa puutarhatuotantoa

Mansikan viljely on nykyään hienoa työtä. Kausi aloitetaan hyvissä ajoin talvella kasvihuoneissa, mistä jatketaan tunnelien kautta avomaalle. Harsoilla ja jatkuvasatoisilla mansikoilla voidaan kautta jatkaa vielä niin, ettei mansikatonta päivää tarvitse kesällä kärsiä. Tämän kokonaisuuden hallitsijat ovat todellisia osaajia.

Omenan viljelykin on nykyään huipputyötä. Kesä-, syksy- ja talvilajikkeita kerätään neljännesvuosi. Toinen neljännes myydään omenoita ja leikataan puita. Kolmas neljännes kasvatetaan omenoita. Talviomenapuiden sato pidetään säätöilmavarastoissa hyvänä pitkälle seuraavaan kevääseen. Tämänkin kokonaisuuden hallitsijat ovat todellisia asiantuntijoita.

Tässä vaiheessa tärkeä huomio. Edellä mainitut jatkuvasatoiset mansikat ja talviomenat ovat suurta huijausta. Yksikään mansikka ei tuota jatkuvasti satoa eikä yksikään omena oikeasti kasva talvella, vaan nämäkin kasvit tarvitsevat lepoa päästäkseen seuraavana vuotena taas hyvään vireeseen. Edellä mainitut kokonaisuuksia hallitsevat todelliset osaajat eivät ole poikkeuksia, vaan lepoa kaipaavat myös puutarha-alan ammattilaiset. Monelle yrittäjälle työhuippua seuraa seuraava huippu. Sadonkorjuun jälkeen voi alkaa jatkojalostuskausi, jota seuraa monelle yrittäjällä tärkeä sesonkiaika - joulumarkkinat. Työntekijöiden hankkiminen taas alkaa hyvissä ajon vuodenvaihteen jälkeen ja kevättyötkin alkavat monella jo maaliskuussa.

Jokaisen tuleekin löytää itselleen vuodessa joku hyvä hetki levolle, jolloin pitää lomaa kaikesta viljelytoiminnasta. Sen jälkeen voidaan taas päivittää seuraavan vuoden viljelysuunnitelmat ja lähteä reippaasti seuraavaan kasvukauteen.

 

Kasvintuotannon asiantuntija
puutarha-agronomi, MMM
ProAgria Etelä-Suomi 
 

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

Muualla blogeissa