Vettä, viileyttä ja heinän venytystä Savossa

Viikko sitten kasvustokorkeudet olivat 25-35 cm, nyt heinän korkeudet vaihtelevat Pohjois-Savossa yleisesti 35-45 cm välillä.

Voihan yläilmakehän suihkuvirtaus sentään! Vesisuihkuja on todellakin osunut Pohjois-Savoon enemmän kuin usein ja yölämpötilat olivat vielä viime viikonvaihteessa 3 asteen tuntumassa. Säilörehun korjuuseen päästäänkin viileiden kelien jatkuessa vasta ensi viikolla. Toukokuun puolivälin kaatosateet kastelivat pellot litimäriksi. Lietteen levitys olikin viisainta jättää kesään.  Viimeisen kahden viikon aikana nurmien kehitys on ollut tyydyttävää, paikoin jopa hyvää. Sivuversojen kasvu on vauhdittunut ja pituutta on tullut selvästi lisää.

 Pisimmälle joutuneissa kohdin tähkä on tulossa 2. täysin kehittyneen lehden kohdalla. Monin paikoin tähkä on vielä aivan tyvessä.

 

 Toisen vuoden timotei-nurminata -seosnurmea. Kuiva-ainesatoa noin 3 tn/ha. Sateita on tullut niin tiheään, että pelto ei ehdi kuivua välillä kunnolla. Väkilannoitteen levitys on jättänyt hieman raiteita. Onneksi tälle lohkolle ei ole tarvinnut tuoda lietettä.

 

Täydennyskylvöt ovat pääsääntöisesti onnistuneet erinomaisesti; apilat, timotei, nadat, niittynurmikka ja englanninraiheinä ovat itäneet kosteassa maassa hyvin. Kilpailevan varjostuksen pysyminen poissa on parantanut täydennyskylvöjen vakiintumista. Paikoin runsas pihatähtimö voi vielä uhata täydennyskylvön vakiintumista. Ruiskutus apilattomilla nurmilla esim. Starane XL:llä tai Primuksella voi olla tarpeen. Gratilin teho kookkaisiin pihatähtimöihin on selvästi heikoin, mutta apilapitoisilla nurmilla se on ainoa käytettävissä oleva valmiste.

Ensimmäisiä korjuuaikanäytteitä on Pohjois-Savosta lähetetty tämän viikon alusta, mutta juuri nyt D-arvot lienevät vielä yli 760 g. Vasta korjuuaikanäytteet ja poutajaksot määrittävät kuinka lähelle juhannusta säilörehun teko asettuu eri puolilla Pohjois-Savoa. Heinää venytellessä toivonkin, että lähestyvä jussi saisi potkittua suihkuvirtauksen vaikka Islantiin!

 

Kirjoittaja:

Arja Mustonen

nurmiviljelyn erityisasiantuntija

ProAgria Pohjois-Savo

 

 

 

Toisen vuoden timotei-nurminata -seosnurmea. Kuiva-ainesatoa noin 3 tn/ha. Sateita on tullut niin tiheään, että pelto ei ehdi kuivua välillä kunnolla. Väkilannoitteen levitys on jättänyt hieman raiteita. Onneksi tälle lohkolle ei ole tarvinnut tuoda lietettä.

Täydennyskylvöt ovat pääsääntöisesti onnistuneet erinomaisesti; apilat, timotei, nadat, niittynurmikka ja englanninraiheinä ovat itäneet kosteassa maassa hyvin. Kilpailevan varjostuksen pysyminen poissa on parantanut täydennyskylvöjen vakiintumista. Paikoin runsas pihatähtimö voi vielä uhata täydennyskylvön vakiintumista. Ruiskutus apilattomilla nurmilla esim. Starane XL:llä tai Primuksella voi olla tarpeen. Gratilin teho kookkaisiin pihatähtimöihin on selvästi heikoin, mutta apilapitoisilla nurmilla se on ainoa käytettävissä oleva valmiste.

Ensimmäisiä korjuuaikanäytteitä on Pohjois-Savosta lähetetty tämän viikon alusta, mutta juuri nyt D-arvot lienevät vielä yli 760 g. Vasta korjuuaikanäytteet ja poutajaksot määrittävät kuinka lähelle juhannusta säilörehun teko asettuu eri puolilla Pohjois-Savoa. Heinää venytellessä toivonkin, että lähestyvä jussi saisi potkittua suihkuvirtauksen vaikka Islantiin!

 

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

joulukuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

Muualla blogeissa