Kalastonhoitomaksu

Kalastonhoitomaksu kannattaa – maksullasi tuet suomalaista kalastusta

Kalastonhoitomaksulla voi Ahvenanmaata lukuun ottamatta kalastaa koko Suomessa.  Kalastuslupajärjestelmä yksinkertaistui vuoden 2016 alusta. Kalastonhoitomaksulla voi kalastaa yhdellä vavalla kaikilla niillä vesialueilla, joihin on ennen tarvittu jokin läänikohtaisista viehemaksuista. Kun maksat kalastonhoitomaksun, tuet suomalaisia kalavesiä ja kalastusta. Kerätyillä varoilla muun muassa kunnostetaan kalojen elinympäristöjä, neuvotaan kalastajia ja edistetään tietoutta kalavesistä.

Kalastonhoitomaksun maksavat kaikki 18‒64-vuotiaat kalastajat. Maksua ei tarvitse suorittaa, jos kalastaa pilkillä, mato-ongella tai ns. silakkalitkalla. Kalastonhoitomaksun voi hankkia joko koko vuodeksi 45 eurolla, seitsemäksi vuorokaudeksi 15 eurolla tai vuorokaudeksi kuudella eurolla. päiväksi (hinnat v. 2019).

Mateen ryöstöpilkki (rokastus) on kielletty.
 
Uuden kalastonhoitomaksun voi maksaa osoitteessa verkkokauppa/eraluvat.fi  tai puhelinpalvelussa 020 69 2424, joka vastaa arkisin klo 8-16. Luvan voi lunastaa myös R-kioskeista tai Metsähallituksen lupamyyntipisteistä.
 
Kalastonhoitomaksua ei voi maksaa suoraan pankkitilille, sillä uusi kalastuslaki edellyttää 18–64-vuotiaiden kalastajien rekisteröitymistä.   
 
Kalastonhoitomaksu ei oikeuta vapakalastukseen kaikilla vesillä. Maksun maksaneet kalastajat eivät voi kalastaa rauhoitetuilla vesialueilla, kohdekohtaisen luvan vaativilla erityiskohteilla tai uuden kalastuslain määrittämillä vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla.  Kalastuskieltoalueet löydät Kalastusrajoitus.fi-palvelusta. Myös useamman vavan vetouisteluun tarvitaan erillinen lupa.
 
 

Luvattoman kalastuksen rikesakko on 100 euroa

Kalastusmaksut jäävät luvattoman usein maksamatta satunnaisesti kalastavilta. Ilman kalastonhoitomaksua kalastaneelle tai ravustaneelle voidaan määrätä 100 euron rikesakko.
Edullisinta on hoitaa kalastusluvat kuntoon ennen kalaan lähtemistä.
 
Mikäli joltain jotain on jäänyt kalastuksen osalta selkiintymättömäksi, on olemassa koko joukko ihmisiä joiden puoleen kääntyä. Tämän sorttisia ihmisiä löytyy mm. kalatalouden neuvontajärjestöistä (Kalatalouden Keskusliitto; www.ahven.net, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö; www.vapaa-ajankalastaja.fi), viranomaistahoilta maa- ja metsätalousministeriö; www.mmm.fi, ELY-keskusten kalatalouspalvelut tai ympäristötoimialat; www.ely-keskus.fi, Luonnonvarakeskuksesta; www.luke.fi sekä oppilaitoksista (yliopistot, kalatalousoppilaitokset). Keski-Pohjanmaalla apu löytyy esimerkiksi ProAgria Keski-Pohjanmaan Kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Eero Hakalalta eero.hakala@proagria.fi.
 

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.