Kasvustokäynti varmistaa nurmisadon määrää ja laatua

NIR-mittarilla saadaan tärkeää tietoa kasvustosta.

Kasvuston tiheyttä, sadon määrää ja laatua kannattaa havainnoida yhdessä nurmiasiantuntijan kanssa. Kasvustokäynneillä tehtyjen satomittausten avulla voidaan arvioida pellolla tehtyjä toimenpiteitä - mitä voi mitata, sitä voi parantaa!

Nurmen kasvun ja korjuuajan seurannalla laatua säilörehun tuotantoon  

Korjuuajankohdan määrittämiseksi voi tulevan sadon määrää arvioida satotikun, satolautasen tai satokehikon avulla. Kasvunseurantaan voidaan hyödyntää käsikäyttöistä NIR-mittauslaitetta. Mittalaite antaa tuoreelle nurmelle seuraavat mittausarvot: kuiva-aine, raakavalkuainen, NDF-kuitu, ADF-kuitu, tuhka ja raakarasva. AgroTeknoa jokilaaksoihin -hanke edistää uuden maatalousteknologian käyttöä.

Yleinen suositus rehun sulavuudeksi lypsylehmille on D-arvo 680-700 gramman välillä kuiva-ainekiloa kohti. Tärkeä merkitys on myös rehun riittävällä kuitupitoisuudella. Nurmiheinäsäilörehun kuitupitoisuudessa tavoitellaan 500-600 g/kg ka ja apilapitoisen säilörehun 450-550 g/kg ka.  D-arvon kehitystä voidaan arvioida korjuuaikanäytteiden ja ennustepalveluiden kuten www.karpe.fi/darvoennuste.php ja www.mtech.fi/d-arvoennuste  avulla. 

Nurmikasvustosta otetuilla korjuuaikanäytteillä voidaan jo aikaisessa vaiheessa tarkentaa korjuuajan ennustetta ja sääolosuhteiltaan poikkeuksellisina kesinä nurminäytteiden merkitys ennusteen tarkentamisessa on suuri.  Sadon mittausta, kasvun seurantaa ja D-arvon kehitystä kannattaa jatkaa toiselle ja kolmannelle sadolle eri eläinryhmien tarpeet huomioiden.

 

Tilaa nyt kasvustokäynti!

Kasvustokäynnillä tutkitaan nurmikasvien kunto ja tiheys sekä kasvupotentiaali. Kasvustokäyntejä voidaan tehdä myös Neuvo2020 rahalla. Tilakäynti toteutetaan hygieniasuositusten mukaisesti ja suositeltavaa on, että tilalta olisi mukana vain 1 henkilö. Kasvustokäynti tehdään maastossa normaalisti, mutta tulosten läpikäynti voidaan tehdä myös puhelimitse tai verkkoyhteydellä. Keski-Pohjanmaalla kasvustokäyntejä tekevät pääsääntöisesti Otto Hihnala ja Sari Harju. 

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja varaa oma kasvustokäyntisi viipymättä! 

 
 Otto Hihnala 
 asiantuntija, kasvintuotanto
 p. 040 684 5111
 otto.hihnala@proagria.fi 

                                    
 

 


Sari Harju
asiantuntija, maidontuotanto, nurmi
p. 040 523 4114
sari.harju@proagria.fi 

 

 

 

 

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut